Ο αγώνας ξεκίνησε στις 10:30 στην περιοχή έξω από το κτήριο του Ναυτικού Ομίλου. Συμμετείχαν 12 ιστιοφόρα από τα Χανιά με φοιτητές του Πολυτεχνείου στο πλήρωμα πολλών από αυτά. Η διαδρομή περιλάμβανε περίπλου της νησίδας Άγιοι Θεόδωροι και επιστροφή και τερματισμό στη γραμμή εκκίνησης. Ο άνεμος ήταν πολύ ασθενής στην αρχή του αγώνα και έγινε περικοπή της διαδρομής κατά δύο ναυτικά μίλια. Έτσι όλα τα σκάφη κατόρθωσαν να τερματίσουν μέσα στο επιτρεπτό όριο χρόνου.


Στην εκκίνηση ο άνεμος ήταν λιγότερο από 3 κόμβους, και τα πληρώματα ταλαιπωρήθηκαν για να περάσουν την γραμμή εκκίνησης. Αργότερα, όμως, ο άνεμος δυνάμωσε λίγο, έγινε βόρειος - βορειοανατολικός και η ταχύτητα της ιστιοδρομίας αυξήθηκε αρκετά. Πολύχρωμα μπαλόνια ανέβηκαν στα κατάρτια και ο στόλος κάλυψε γρήγορα την απόσταση μέχρι τα Θοδωρού.


Ο άνεμος σταθεροποιήθηκε στους 7-8 κόμβους ΒΒΑ κατά την επιστροφή προς τα Χανιά. Έτσι όσοι κατόρθωσαν να μην μείνουν πολύ πίσω στην εκκίνηση κράτησαν το πλεονέκτημά τους. Πρώτο πέρασε τη γραμμή τερματισμού το σκάφος ΖΟΥΖΟΥΝΙ του Βασίλη Κοζωνάκη στις 13:14, που όμως έτρεχε εκτός συναγωνισμού γιατί ο τύπος του σκάφους (J24) ήταν ασύμβατος με τα υπόλοιπα σκάφη του στόλου (διάβαζε “λόγω μικρού βάρους έτρεχε πολύ πιο γρήγορα από τα άλλα σκάφη σε ελαφρύ άνεμο”). Το τελευταίο ιστιοφόρο τερμάτισε στις 14:24.


Η διόρθωση των χρόνων για τα διαφορετικά σκάφη έγινε με το σύστημα "performance line". Η κατάταξη των σκαφών μετά τη διόρθωση των χρόνων ήταν:


1. ΤΑΛΩΣ με κυβερνήτη τον Κωστή Παρασκάκη και πλήρωμα τους Θανάση Κλαρηδόπουλο και Μανώλη Μαυράκη.

2. Το εκπαιδευτικό ΒΙΡΙΔΙΑΝΑ με κυβερνήτη τον Μάκη Βασιλάκη και πλήρωμα τους εκπαιδευόμενούς του

3. ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΣ με κυβερνήτη τον Αριστοτέλη Κοτόπουλο (μεταπτ. ΗΜΜΥ) και πλήρωμα αμιγώς από Πολυτεχνίτες

4. ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΣ με κυβερνήτη τον Ντίνο Μανιουδάκη

5. ΟΡΙΖΩΝ με κυβερνήτη τον Νίκο Καλλιγέρη (μεταπτ. ΜΗΠΕΡ)

6. ΑΙΘΡΑ με κυβερνήτη τον Αλέξανδρο Γκότση (ΔΕΠ Γενικό) και πλήρωμα από Πολυτεχνίτες

7. ΑΝΕΜΟΣ με κυβερνήτη τον Γρηγόρη Κνιθάκη

8. ΜΥΡΙΑ με κυβερνήτη τον Σταύρο Μαρίνο

9. ΝΟΤΟΣ με κυβερνήτη τον Νίκο Πενταράκη

10. ΓΙΑΣΕΜΙ με κυβερνήτη τον Αντώνη Αρχοντάκη

11. ΣΠΥΡΟΣ με κυβερνήτη τον Σάκη Τσουκαλά.


Μετά τον τερματισμό του τελευταίου σκάφους ακολούθησε γεύμα σε ταβέρνα και η τελετή απονομής σε ατμόσφαιρα εκτεταμένης ευφορίας. Την απονομή έκανε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, κ. Μ. Πατεράκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους οργανωτές για την υποστήριξη τους στο Πολυτεχνείο Κρήτης και, επ' ευκαιρίας της επετείου των 25 χρόνων, τόνισε τις καλές σχέσεις συνεργασίας που έχει το Πολυτεχνείο με τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων. Το Πολυτεχνείο στηρίζει τις προσπάθειες της φοιτητικής του ομάδας ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης, καθώς αναγνωρίζει ότι η ιστιοπλοΐα, εκτός από το να είναι μια αθλητική δραστηριότητα, συμπληρώνει και την εκπαίδευση των μηχανικών.


Τον αντιπρύτανη ευχαρίστησε ο επίτιμος πρόεδρος του Ν.Ο.Χ., Ντίνος Μανιουδάκης για την συνεργασία του Πολυτεχνείου με τον Ν.Ο.Χ. και αναφέρθηκε στην αξία του αθλήματος της ιστιοπλοΐας, επισημαίνοντας την ανάγκη διεξαγωγής κοινού τοπικού πρωταθλήματος το προσεχές έτος.


Εκ μέρους της ιστιοπλοϊκής ομάδας, ο Αλέξανδρος Γκότσης ευχαρίστησε και αυτός τη διοίκηση του Π.Κ. για την στήριξη της ομάδας και της ιστιοπλοΐας στα Χανιά. Τόνισε το γεγονός των 25 χρόνων λειτουργίας του Πολυτεχνείου και της προσφοράς του στην εκπαίδευση των Ελλήνων μηχανικών, αλλά και στην κοινωνία των Χανιών. Η ιστιοπλοΐα είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία του ναυτικού πολιτισμού των Ελλήνων και πρέπει να υποστηριχθεί και να αναπτυχθεί.


Ο αγώνας "25 Χρόνια Πολυτεχνείου Κρήτης" ήταν ένας φιλικός αγώνα και δεν αποτελεί μέρος του πανελλήνιου πρωταθλήματος. Για να υπολογισθεί η διόρθωση χρόνου για κάθε σκάφος χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και παλιότερα («ληγμένα») πιστοποιητικά καταμέτρησης ή πιστοποιητικά παρομοίων σκαφών. Σύμφωνα, όμως, με τις δηλώσεις όλων των συμμετεχόντων ο αγώνας είχε «επιτυχία».Το καλύτερο αποτέλεσμά του, όμως ήταν η δηλωμένη διάθεση από όλους όσους συμμετείχαν να επανενεργοποιήσουν το πρόγραμμα των τακτικών ιστιοπλοϊκών αγώνων στα Χανιά με μεγαλύτερη και πιο ενθουσιώδη συμμετοχή από ποτέ. Η προοπτική για τους ιστιοπλόους του Πολυτεχνείου για τον επόμενο χρόνο διαγράφεται λαμπρή!


Α.Δ.Γ.

PHOTOShttp://picasaweb.google.com/TUC.sailingteam/25YearsTUC?feat=directlinkshapeimage_2_link_0