Αρχική σελίδα




 

Μονοπάτι: Πολυτεχνείο > Τμήματα > ΜηχΟΠ > Τμήμα > Δομή/Οργάνωση > Ερευνητικές Μονάδες > Τεχνική Γεωτρήσεων και Ρευστομηχανική > Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Τεχνική Γεωτρήσεων και Ρευστομηχανική

Το΅έας Μεταλλευτικής Τεχνολογίας

Αρχική σελίδα Ερευνητικής Μονάδας

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Δίδονται δύο προπτυχιακά μαθήματα, Τεχνική Γεωτρήσεων (4 διδ. μονάδες) και Εφαρμοσμένη Ρεσυτομηχανική (3 διδ. μονάδες) και δύο μεταπτυχιακά μαθήματα, Συμπεριφορά Συστημάτων Ρευστών στις Εκμεταλλεύσεις Ενεργειακών Πόρων (3 διδ. μονάδες, συνδιδασκαλία) και Γεωτρήσεις με Σεβασμό στο Περιβάλλον (3 διδ. μονάδες).

ΜΟΠ 509, ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ (9ο εξάμηνο)

Το μάθημα της Τεχνικής Γεωτρήσεων αποσκοπεί στην μετάδοση γνώσης σχετικά με την τεχνική γεωτρήσεων για ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου, για γεωτρήσεις δειγματοληψίας για γεωτεχνικές εφαρμογές και για μεταλλευτική έρευνα, για υδρογεωτρήσεις, για γεωτρήσεις γεωθερμίας και για γεωτρήσεις για περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Χωρίζεται σε δύο μέρη. Το Α’ μέρος διαπραγματεύεται τις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων, τις βαθιές γεωτρήσεις και το Β’ μέρος διαπραγματεύεται τις ρηχές (επιφανειακές) γεωτρήσεις.

Στο Α’ μέρος γίνεται μία εισαγωγή στο μάθημα με αναφορά στην γέννεση και ανίχνευση / εντοπισμό υδρογονανθράκων, στις γεωτρήσεις και στον μηχανικό γεωτρήσεων. Ακολουθεί ιστορική αναδρομή όσον αφορά την τεχνική γεωτρήσεων παγκοσμίως αλλά και στο ιστορικό των γεωτρήσεων στην Ελλάδα. Το 3ο κεφάλαιο περιγράφει τον εξοπλισμό για τις περιστροφικές γεωτρήσεις. Το 4ο κεφάλαιο διαπραγματεύεται τα ρευστά γεωτρήσεων ενώ το 5ο κεφάλαιο αναφέρεται στην υδραυλική (στατική και δυναμική) των γεωτρήσεων, που περιλαμβάνει και τις βασικότερες ασκήσεις του μαθήματος. Το 6ο κεφάλαιο περιγράφει την διατρητική στήλη και τα συστατικά της, ενώ το 7ο κεφάλαιο των σημειώσεων διαπραγματεύεται την δημιουργία των ανώμαλων (υψηλών) πιέσεων στους ταμιευτήρες, αλλά το συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν περιλαμβάνεται στις παραδόσεις του προπτυχιακού μαθήματος. Το 8o κεφάλαιο αφορά στις τσιμεντώσεις των γεωτρήσεων και το 9ο κεφάλαιο περιγράφει τις κεκλιμένες γεωτρήσεις. Το 10ο κεφάλαιο διαπραγματεύεται τις διαγραφίες (σωληνωμένων γεωτρήσεων και μη) ενώ το 11ο κεφάλαια αφορά στην ολοκλήρωση των γεωτρήσεων και στο 12ο κεφάλαιο αναφέρονται παραδείγματα υλοποίησης γεωτρήσεων υδρογονανθράκων. Βασική πηγή για το Α’ μέρος του υλικού του μαθήματος υπήρξε το βιβλίο των Bourgogne et al., 1991, Applied Drilling Engineering, που είναι και το κύριο βιβλίο διδασκαλίας Τεχνικής Γεωτρήσεων υδρογονανθράκων ανά τον κόσμο. Φυσικά υπάρχουν και πολλά στοιχεία από υπόλοιπες αναφορές αλλά και από τις προσωπικές εμπειρίες της 9ετούς ενασχόλησης του συγγραφέα με το αντικείμενο στα πλαίσια των θέσεων του σε ερευνητικά και αναπτυξιακά κέντρα της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών σε γεωτρήσεις υδρογονανθράκων, Schlumberger, στο Houston, USA, Saint Etienne, France, Cambridge England.

Το Β’ μέρος καλύπτει τις λεγόμενες ‘επιφανειακές γεωτρήσεις’ που διεξάγονται κατά κανόνα σε βάθη μικρότερα των 500 μ, σε αντιδιαστολή των γεωτρήσεων υδρογονανθράκων που καλύπτουν βάθη μερικών χιλιομέτρων.

Οι βασικές κατηγορίες των γεωτρήσεων που πραγματεύονται οι σημειώσεις είναι οι γεωτρήσεις δειγματοληψίας για μεταλλευτική, γεωτεχνική και περιβαλλοντική έρευνα και οι υδρογεωτρήσεις. Για την πρώτη κατηγορία των γεωτρήσεων, βασικός οδηγός στην συγγραφή ήταν το βιβλίο ‘Γεωτρήσεις Δειγματοληψίας’ του κ. Χ. Ε. Τσουτρέλη, καθηγητού ΕΜΠ, το μόνο ίσως ελληνικό βιβλίο που κυκλοφορεί και διαπραγματεύεται το συγκεκριμένο αντικείμενο. Φυσικά υπάρχουν επιπρόσθετα και νεώτερα στοιχεία επί του συγκεκριμένου αντικειμένου που πάρθηκαν από τις αναφερόμενες βιβλιογραφικές αναφορές

Γίνονται δίωρα μαθήματα ανά εβδομάδα. Περιλαμβάνουν θεωρία καθώς και επίλυση ασκήσεων, θέματα που έχουν δοθεί στο παρελθόν σε εξεταστικές περιόδους. Γίνονται 2 εργαστήρια, 1) μέτρηση ιξώδους μη Νευτώνειων ρευστών και 2) μέτρηση διηθητικής ικανότητας πολφών γεωτρήσεων. Για κάθε εργαστήριο παραδίδεται έκθεση αποτελεσμάτων και γίνεται εξέταση ατομική στο αντικείμενο του εργαστηρίου. Δίδεται ένα θέμα ανά ομάδα 2 φοιτητών, βιβλιογραφικό, πηγές αναζήτησης www, Online βιβλιοθήκη της Society of Petroleum Engineers (SPE). Παραδίδεται Τεχνική Έκθεση (σε έντυπη & ηλεκτρονική μορφή), Παράδοση / παρουσίαση τέλος εξαμήνου.

 


Αρχική Σελίδα
| Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
©2006-2010 Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης