Αρχική σελίδα




 

Μονοπάτι: Πολυτεχνείο > Τμήματα > ΜηχΟΠ> Μεταπτυχιακά > Ιστορικά στοιχεία

Ιστορικά στοιχεία

To ΠΜΣ Γεωτεχνολογία & Περιβάλλον

Το παρόν Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στηρίχθηκε σε ένα βαθμό στο προγενέστερο Πρόγραμμα Περιβαλλοντική Γεωτεχνολογία (1997-2001). Η εμπειρία από τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του και η προσθήκη νέων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στο Τμήμα βοήθησε στο να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και συμπληρώσεις στη δομή και τη διδακτέα ύλη. Έτσι, δημιουργήθηκαν τρεις κατευθύνσεις, ώστε να ανταποκρίνεται το Πρόγραμμα καλύτερα στα ενδιαφέροντα και το υπόβαθρο των φοιτητών αλλά και στις νέες εξελίξεις της τεχνολογίας και τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις τωρινές και τις μελλοντικές ανάγκες της χώρας και της παραγωγής, όπως διαμορφώνονται και από τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πάντρεμα της τεχνολογίας με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον. Εξασφαλίστηκε η συνεργασία στο προτεινόμενο πρόγραμμα Ιδρυμάτων του εσωτερικού και του εξωτερικού με διεθνή φήμη τόσο στις τεχνολογίες έρευνας, εντοπισμού και εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων όσο και στην προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τις συνέπειες μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ύφεση στον εν γένει κλάδο των μηχανικών των γεωεπιστημών, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη στη μεταλλευτική δραστηριότητα. Διεθνώς καταξιωμένα Τμήματα (όπως στο Virginia Polytechnic Institute and State University των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο University of Nottingham της Αγγλίας, στο University of Leoben της Αυστρίας, στο Politecnico Di Torino της Ιταλίας, στο University of Queensland της Αυστραλίας κλπ.), που παρέχουν συναφή εκπαίδευση με το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, αναμορφώνουν το πρόγραμμα σπουδών τους με στόχο να παρέχουν στους αποφοίτους περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης. Πάνω σε αυτή την κατευθυντήρια γραμμή, το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης αναμόρφωσε το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα με γενικό τίτλο "Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον". Μετά από μελέτες του Τμήματος, και ιδιαίτερα της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΜΣ, προέκυψαν οι ακόλουθες δράσεις, που αποτελούν άξονα του τρόπου ανάπτυξης του ΠΜΣ:

  • Δημιουργία υποδομών για τον συνεχή ποιοτικό έλεγχο του ΠΜΣ.
  • Μέτρα για την αξιολόγηση του ΠΜΣ από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.
  • Προσκλήσεις καθηγητών και ερευνητών, εξειδικευμένων στα γνωστικά αντικείμενα του Προγράμματος "Γεωτεχνολογία & Περιβάλλον" για διαλέξεις ή ταχύρρυθμα μαθήματα, κ.λπ.
  • Μετακινήσεις μελών ΔΕΠ και μεταπτυχιακών φοιτητών απαραίτητες για την κυκλοφορία της γνώσης, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διεθνή προβολή του Προγράμματος.
  • Συμμετοχή περιορισμένου αριθμού μελών ΔΕΠ και μεταπτυχιακών φοιτητών σε συνέδρια διεθνούς επιπέδου για παρουσίαση εργασιών.
  • Δημιουργία ειδικών μεταπτυχιακών μαθημάτων που στοχεύουν στην ομοιογενοποίηση των γνώσεων των εισερχομένων μεταπτυχιακών φοιτητών με εντατική και συμπυκνωμένη διδασκαλία σε μορφή σεμιναρίων.
  • Διενέργεια εντατικών μαθημάτων (π.χ. θερινά μαθήματα) από επιφανείς επισκέπτες καθηγητές ή εξειδικευμένα στελέχη στο γνωστικό αντικείμενο του Προγράμματος "Γεωτεχνολογία & Περιβάλλον".
  • Υποτροφίες, κατόπιν επιλογής, στους άριστους μεταπτυχιακούς φοιτητές που παρακολουθούν πλήρως και επιτυχώς ένα οργανωμένο κύκλο μεταπτυχιακών μαθημάτων.
  • Συνεχείς επαφές με τη βιομηχανία για την ορθότερη προσαρμογή του Προγράμματος στις ανάγκες της καθώς και για την υποβοήθηση της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων.
  • Δημοσιοποίηση και διάδοση των αποτελεσμάτων προς τη βιομηχανία, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Προγράμματος στο μέλλον.
  • Προμήθεια ή ανάπτυξη έντυπου ή /και ηλεκτρονικού υλικού και λογισμικού απαραίτητου για την υποστήριξη της λειτουργίας του ΠΜΣ.
  • Διαπανεπιστημιακές, διεπιστημονικές και διακρατικές, υψηλού επιπέδου, συνεργασίες των διδασκόντων.

Διαβάστε στη συνέχεια:
Οργάνωση & Σχεδιασμός του ΠΜΣ


Αρχική Σελίδα
| Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
©2006-2010 Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης