Αρχική σελίδα



 

Μονοπάτι: Πολυτεχνείο > Τμήματα > ΜηχΟΠ> Μεταπτυχιακά > Διδακτορικό Δίπλωμα

Το Διδακτορικό Δίπλωμα

Κάθε υποψήφιος του Διδακτορικού Διπλώματος οφείλει να εκπονήσει διδακτορική διατριβή

Μαθήματα
Φοιτητές εγγεγραμμένοι στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος (ΔΔ) οφείλουν (α) να παρακολουθήσουν τουλάχιστον έντεκα (11) από τα προσφερόμενα μεταπτυχιακά μαθήματα (ένα από τα οποία είναι η Ερευνητική Μεθοδολογία), (β) να υποβάλουν εισήγηση για το θέμα της διατριβής και (γ) να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή. Μαθήματα που τυχόν παρακολούθησαν οι φοιτητές για την απόκτηση του ΜΔΕ συμπεριλαμβάνονται στον παραπάνω αριθμό μαθημάτων για το Διδακτορικό. Αν ο υποψήφιος διδάκτορας είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης άλλου μεταπτυχιακού προγράμματος, η ΓΣΕΣ μπορεί να ορίσει έναν επιπρόσθετο αριθμό μαθημάτων (από 1 μέχρι 4), ώστε ο μεταπτυχιακός φοιτητής να εξοικειωθεί με τις βασικές αρχές του γνωστικού αντικειμένου του Προγράμματος «Γεωτεχνολογία & Περιβάλλον». Σε αυτή την περίπτωση, ο υποψήφιος διδάκτορας είναι υποχρεωμένος να συγκεντρώσει τουλάχιστον έξι (6) μαθήματα από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο οποίο έχει εγγραφεί. Όλα τα μεταπτυχιακά μαθήματα του διδακτορικού διπλώματος προϋποθέτουν έγκριση της αντίστοιχης Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Απαιτήσεις ξένης γλώσσας
Όλοι οι υποψήφιοι διδάκτορες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν πολύ καλά να ομιλούν και να γράφουν μία τουλάχιστον από τις κύριες ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα την Αγγλική ή τη Γερμανική ή τη Γαλλική. Καλή γνώση της ξένης γλώσσας πρέπει να πιστοποιείται. Η καλή γνώση της ξένης γλώσσας είναι προαπαίτηση για την απονομή του Διδακτορικού Διπλώματος.

Συμβουλευτική Επιτροπή
Μετά τη λήξη του πρώτου ακαδημαϊκού εξαμήνου από την εγγραφή ενός φοιτητή στο πρόγραμμα του Διδακτορικού Διπλώματος, ορίζεται από τη ΓΣΕΣ, κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής, τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή για τον μεταπτυχιακό φοιτητή σύμφωνα με το Νόμο 2083/92. Η συμβουλευτική επιτροπή απαρτίζεται από τον επιβλέποντα, που είναι μέλος ΔΕΠ του οικείου Τμήματος και ανήκει στη βαθμίδα του καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή ή επίκουρου καθηγητή, και δύο άλλα μέλη ΔΕΠ από τα οποία το ένα μπορεί να είναι λέκτορας του οικείου τμήματος, εφόσον είναι μόνιμος ή έχει τουλάχιστον τριετή θητεία, ή ερευνητής αναγνωρισμένου ερευνητικού κέντρου ή ιδρύματος κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3.1 του Νόμου 2083/92. Μέλη ΔΕΠ που αποχωρούν λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας διατηρούν την ιδιότητα του μέλους της τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής υποψηφίων διδακτόρων και την ιδιότητα του επιβλέποντος, τις οποίες είχαν πριν από την αποχώρησή τους. Η τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα υποβάλλει στη ΓΣΕΣ σύντομη έκθεση προόδου πριν από το τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους (συνήθως 30 Ιουνίου κάθε έτους). Η Συμβουλευτική Επιτροπή, μετά από αξιολόγηση του μεταπτυχιακού έργου του υποψηφίου διδάκτορα, και εφόσον κρίνει ότι τούτο έχει ολοκληρωθεί, επιτρέπει τη συγγραφή της διατριβής.

Εισήγηση θέματος διατριβής και προφορικές εξετάσεις
Μετά τη λήξη του πρώτου έτους σπουδών, ο υποψήφιος διδάκτορας είναι υποχρεωμένος να καταθέσει γραπτή εισήγηση του θέματος της διατριβής στη ΓΣΕΣ και να αναπτύξει δημόσια και ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής του τον ερευνητικό χαρακτήρα, την αναγκαιότητα της μελέτης με βάση εκτεταμένη βιβλιογραφική αναδρομή, τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ωφείλει επίσης να δώσει χρονοδιάγραμμα με τις επιμέρους φάσεις της διδακτορικής διατριβής. Η προφορική εξέταση γίνεται παράλληλα με την παρουσίαση της εισήγησης του θέματος της διατριβής. Συνίσταται από παρουσίαση 30 λεπτών της ώρας επί του θέματος της διατριβής και ακολουθεί σειρά ερωτήσεων επί της εισήγησης. Η παρουσίαση θα πραγματοποιείται στα πλαίσια του μαθήματος της Ερευνητικής Μεθοδολογίας. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής καθορίζεται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα και εγκρίνεται από τη ΓΣΕΣ αμέσως μετά τη γραπτή και προφορική παρουσίαση της ερευνητικής πρότασης του θέματος του διδακτορικού και τουλάχιστον 18 μήνες πριν από την τελική κρίση και αξιολόγηση της διατριβής.

Διδακτορική διατριβή
Το θέμα της διδακτορικής διατριβής καθορίζεται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα και εγκρίνεται από τη ΓΣΕΣ αμέσως μετά τη γραπτή και προφορική παρουσίαση της ερευνητικής πρότασης του θέματος του διδακτορικού και τουλάχιστον 18 μήνες πριν από την τελική κρίση και αξιολόγηση της διατριβής. Μια διδακτορική διατριβή θα πρέπει να απεικονίζει την ικανότητα του υποψηφίου διδάκτορα να αναλάβει ανεξάρτητο και αυτόνομο ερευνητικό έργο. Θα πρέπει να αποτελεί ουσιαστική και πρωτότυπη συνεισφορά στην επιστημονική γνώση στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο που έχει αναλάβει ο υποψήφιος διδάκτορας. Η διδακτορική διατριβή θα πρέπει να φανερώνει ότι ο υποψήφιος είναι ενήμερος της σχετικής βιβλιογραφίας και θα πρέπει να είναι γραμμένη με σωστά Eλληνικά τηρώντας τους βασικούς κανόνες της γραμματικής και της σύνταξης. Δεν θα πρέπει να περιέχει επιστημονικά, τυπογραφικά, ή άλλα σφάλματα.

Μετά τη συγγραφή και την κατάθεση της διδακτορικής διατριβής, η Συμβουλευτική Επιτροπή κρίνει αν η διατριβή πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και υποβάλλει γραπτή αξιολόγηση στον υποψήφιο και τη ΓΣΕΣ σε διάστημα ενός (1) μηνός από την κατάθεσή της. Εφόσον ο υποψήφιος διδάκτορας έχει ολοκληρώσει κάθε άλλη υποχρέωσή του στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, και μετά από σύμφωνη γνώμη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, καταθέτει στη Γραμματεία του Τμήματος τη διδακτορική διατριβή του προς τελική κρίση. Η τελική κρίση της διδακτορικής διατριβής γίνεται από την Εξεταστική Επιτροπή του διδακτορικού, που απαρτίζεται από επτά (7) μέλη ΔΕΠ.

Στην Εξεταστική Επιτροπή συμμετέχουν τα μέλη ΔΕΠ της Συμβουλευτικής Επιτροπής (2 ή 3 μέλη). Τα υπόλοιπα τέσσερα (4) ή κατά περίπτωση πέντε (5) μέλη ορίζονται από τη ΓΣΕΣ κατόπιν σχετικής εισήγησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Τουλάχιστον τρία (3) από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του διδακτορικού ανήκουν στη βαθμίδα του καθηγητή. Όλα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής ανήκουν στην ίδια ή συγγενή επιστημονική ειδικότητα με αυτή στην οποία ο υποψήφιος εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή και μπορούν ορισμένα από αυτά να προέρχονται από άλλο Πανεπιστήμιο ή Πολυτεχνείο. Ο υποψήφιος διδάκτορας αναπτύσσει τη διδακτορική διατριβή του δημοσίως και οπωσδήποτε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία στη συνέχεια κρίνει το πρωτότυπο της διατριβής και το αν αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην επιστήμη. Η ουσιαστική επιστημονική συμβολή του διδακτορικού θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να συνιστάται ανεπιφύλακτα η δημοσίευση της διατριβής σε άρθρο σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές. Για την έγκριση της διατριβής απαιτείται η σύμφωνη γνώμη πέντε (5) τουλάχιστον μελών της Εξεταστικής Επιτροπής του διδακτορικού. Με βάση την πλειοψηφία αξιολογείται η εγκριθείσα διδακτορική διατριβή ως «Ικανοποιητική» ή «Μη ικανοποιητική». Η ανακήρυξη του υποψηφίου σε διδάκτορα γίνεται από τη Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης μετά την έγκριση της διδακτορικής διατριβής.


Αρχική Σελίδα
| Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
©2006-2010 Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης