Αρχική σελίδα




 

Μονοπάτι: Πολυτεχνείο > Τμήματα > ΜηχΟΠ> Μεταπτυχιακά > Κύκλος Γ

Κύκλος Γ

Αξιοποίηση Βιομηχανικών Ορυκτών, Υλικών & Ενεργειακών Πόρων

Η εξόρυξη βιομηχανικών ορυκτών είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα εκμετάλλευσης ορυκτών πρώτων υλών στη χώρα μας. Οι πρώτες αυτές ύλες χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην προστασία του περιβάλλοντος (αποκατάσταση εδαφών, Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, καθαρισμός υδάτων, κλπ) και της πολιτισμικής κληρονομιάς (συντήρηση-αναστήλωση μνημείων κλπ). Ο στόχος του Κύκλου Γ είναι η έρευνα για την αξιοποίηση υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων υλικών. Τα υλικά που θα προκύψουν από την έρευνα (δομικά υλικά, δομικά και τεχνητά κεραμικά, κονιάματα) θα έχουν άμεσες βιομηχανικές εφαρμογές. Προκειμένου αυτές να αξιοποιηθούν, θα επιχειρηθούν επαφές με εκπροσώπους της βιομηχανίας για να εξασφαλιστεί η παρασκευή τους.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην ανάπτυξη νέων υλικών (π.χ. κεραμικών ή κονιαμάτων) που χρησιμοποιούνται στη συντήρηση μνημείων. Επίσης η ανάπτυξη νέων υλικών υψηλής προστιθέμενης αξίας από φυσικές πρώτες ύλες ή συνθετικά στο εργαστήριο (π.χ. τεχνητά κεραμικά), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος, αφενός θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των ορυκτών πρώτων υλών της χώρας, και αφετέρου θα συνεισφέρει στην ορθολογική αντιμετώπιση διαφόρων περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας. Επιπλέον θα συντελέσει στην ορθολογική αξιοποίηση πρώτων υλών που η εξόρυξή τους συνεισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία.

Τέλος, η αξιοποίηση αποβλήτων διαφόρων βιομηχανιών θα βοηθήσει στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων και θα δημιουργήσει νέα υλικά προς χρήση. Με αυτό τον τρόπο θα διευρυνθούν οι ορίζοντες των ελληνικών επιχειρήσεων και θα ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα προς νέες κατευθύνσεις.

Επίσης ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εξορυκτική και εν γένει τη βιομηχανική δραστηριότητα (ρύπανση εδαφών και υδροφόρων οριζόντων). Με δεδομένη τη συνεχή αύξηση κονδυλίων των εταιρειών για περιβαλλοντική αποκατάσταση και τη δημιουργία μελετητικών και τεχνικών γραφείων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, το αναμορφωμένο ΠΜΣ θα δημιουργήσει ικανό αριθμό επαρκώς εκπαιδευμένων στελεχών προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε στη συνέχεια:
Συντονισμός & Ποιότητα σπουδών


Αρχική Σελίδα
| Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
©2006-2010 Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης